Tuesday, November 2, 2010

the pursuit of happyness

Mesti ada yang pernah dengar tajuk cite ni kan, or dah tengok da pun. ok, saya tau ni memang cite lama ye, tahun 2006 lagi tu. saya je yang baru tengok cite ni kat laptop. ye la, time cite ni kuar saya mungkin tengah struggle study untuk SPM.hehehe..tapi menurut sumber ini, release date kat malaysia adalah 1 March 2007, so mungkin waktu tu tengah bz amik lesen kete ye.tak kisah la lama ke baru sbb still ada orang lain yg xpernah tengok lagi kan. so semalam2 saya pun tengokla cite ni bersama lina ulfah. korek2 movie lam laptop, tak sangka ada cite ni. tau transfer dari external orang je, tengoknye ntah bile2.
bila da abes tengok, saya rasa teramat sangatlah suka dgn cite ni. nape?sebab....

1. jaden smith berlakon jd budak kecik tu..saya rasa die cumil! anda camne??hehehe..teringat die berlakon dalam karate kid, suara die dlm cite karate kid ngan the pursuit of happyness same je.hak2,xberubah lagi la tu. sbgai budak kecik, saya rase die mmg pandai berlakon!
2. sangat2 teruja dan terharu dgn kesungguhan seorang ayah yg walaupun dia hidup susah, wife pulak tinggalkan, tapi still dia argue dgn wife die yg die yg akan jg anak diorang. hidup diorang memang susah,homeless..ada tempat tidur, die bagi anak die tidur. ada makanan, die bagi anak die makan. ada sumber air, die mandikan anak die.. Tak taula camne nak cakap, tapi nampak dalam cite ni yg si ayah tu memang terlalu sayangkan anak die. mungkin kelebihan cite ni kot sebab diorang memang amik ayah ngan anak berlakon same2. saye cemburu tengok diorang!
3. cite ni berdasarkan kisah betul. try search Chris Gardner, dia sekarang da jadi millionaire, motivational speaker n CEO untuk company sendiri lagi. mula2 die buat buku The Pursuit of Happyness, last2 orang buat movie berdasarkan buku tu. rasanya memang banyak entrepreneur yang bermula dengan hidup yg susah. dan sebab diorang merasa hidup susah tu la, semua struggle untuk dapatkan yg terbaik dalam hidup. cuma bezanya kisah ni orang tau sbb d jadikan movie.

Apapun, bila tengok cite ni, sentiasala rasa bersyukur dengan apa yg kita ada, ada rumah untuk tinggal, ada laluan orang bagi untuk belajar tinggi2, ada kawan2 untuk minta tolong kalau ada problem... cuma jangan cepat berpuas hati dengan pencapaian yg kita dah ada, percayalah bahawa masing2 ada ruang untuk berusaha dapatkan sesuatu yg lebih baik ataupun yg lebih cemerlang ;)

p/s: kot2 ada yg belum tengok n nak tengok, bolehla minta dari saye ye, nanti bole transfer2 thru gtalk! ;P

6 comments:

AkUaKuLa said...

knape lmbt sgt tgk...haish
cite 2 mmg tacing ar...nmpk la mcm ner org bersusah payah nk idop senang...kn3~

Nurul Haniza said...

besela lambat, baru dpt cite ni sem ni..hoho
btol2,xsemua org lahir2 terus senang~~

-azwanbakhtiar- said...

sonok tengok part dia buat rubik cube. masa tu aku baru tau petak kat tengah sentiasa sama.

part tido kat stesen ketapi tu sedih gila~

pESAwah said...

hehe. nak2! gtalk sekarang~~

Nurul Haniza said...

azwan,haah..part homeless tu mmg sdey tengok..kesian tul~

okeh ddy, TP da abes,selamat menonton! ;D

keyna.na'im said...

citer nih memang syok ah..tp sayang xsmpat nak habeskan citer ni td. aku salu je lost mase tengok td..kn3? lol.haha~

neh nak kene amek dr kau nih. nk tacing2 gak..hehe