Monday, December 28, 2009

Outward Bound School Lumut





I got the OB spirit

Up in my head, up in my head, up in my head

I got the OB spirit

Up in my head, up in my head today

I got the OB spirit

Deep in my heart, deep in my heart, deep in my heart

I got the OB spirit

Deep in my heart, deep in my heart today

I got the OB spirit

Down in my knees, down in my knees, down in my knees

I got the OB spirit

Down in my knees, down in my knees today

I got the OB spirit

All over me, all over me, all over me

I got the OB spirit

All over me, all over me today

I got the OB spirit

Up in my head, deep in my heart, down in my knees

I got the OB spirit

All over me, all over me today


Selepas memohon untuk aku pergi program ni ditunda satu sem, akhirnya aku berjaya la juga menamatkan pada 4hb Disember 2009.Yea, tahniah untuk diri sendiri :)

Emm,apa yang aku dapat? hehe..dapat lagu kat atas tu ha..menarik siap dengan gaya2 tersendiri lagi. Dan yang lagi penting, ada seorang instructor group aku yang buat semua gaya2 tu dengan kecomelan yg tersendiri.. ;P


Hem..bagi aku ada sebenarnya penyeksaan diri sendiri yang aku terima..hahaha..mungkin bagi sesetengah yang lain takdela payah mana, seronok pulak tu. Yep, memang tak dinafikan program ni sangat2laaa best sebab buat benda2 yang tak pernah dibuat untuk seumur hidup(untuk aku la kan).Sekadar berkongsi sikit pengalaman aku kat sana ^__^


Day 1, cuma sekadar taklimat ringkas dan perancangan untuk first expedition.


Day 2, first expedition adalah berkayak (thanx Taufik sebab jadi my partner and sudi tolong aku belajar capsize pagi tu..uwaaa..) Perjalanan paling pendek iaitu 3 km dari OBML ke Pulau Pangkor Laut. Kat sana adalah campsite kitorang. Banyak sangat monyet@ beruk(tak taula mana satu)yang datang curi makanan kami tapi campsite tu masih boleh tahan sebab ada lampu, tempat cuci barang & toilet. Jadi, expedition pertama ni takde masalah.


Day 3, tapi hari yang ketiga ni..fuhh.. sangat menduga iman dan mencabar kekuatan fizikal yang tak seberapa ni dan mental jugak.haha...rasa nak menangis pun ada kat tengah laut tu...sebab dah tak larat nak kayuh..aduyai.. Jauh sangat la, tapi akhirnya, alhamdulillah berjaya sampai^__^ (time kaseh kat Shawal pulak sebab jadi partner untuk hari tu & bertahan dengan keadaan yg terjadi sepanjang perjalanan 5 jam lebih..hahah,kesian tulang belakang ko sakit2 kayuh kan kan). Kami bertolak dalam pukul 7.30 am dan berjaya sampai dalam pukul 1.30 pm kot..tu la tempoh perjalanan untuk lbh kurang 20 km. Tak tergambar perasaan bila kaki cecah pasir tu, terharu, sebak..isk3..aku selamat dah...Nak dijadikan cerita, aku burn teruk sangat, muka, kaki dan tangan, siyes sangat saket...huuu.... Pastu petangnya kami membuta sampai semua tak sedar waktu untuk makan malam…bila dah turun tu, dapat pulak arahan dari para instructor iaitu Watch Tahan & Watch Berinchang… kena buat star jump tanpa henti untuk 240 kali sbb lewat 24 mins. Terima kasih semua…isk3...


Day 4, pagi tu kami belajar pasal whaling & sailing..petang belajar bawak kapal tu plak…. and kena pergi kat motherboat…aktiviti seterusnya semua kena suruh terjun sorang2 dari atas tu…betul, takut nak terjun tu..ampun, tak nak dah..apapun,terima kasih kpd group aku atas support dari anda semua :P hehehe…


Day 5, start untuk second expedition g Pulau Shawal. Perjalanan 22km untuk 5 jam. Yang ni best sebab ramai2 dalam kapal tu, sempat makan tengahari, makan sandwich, makan buah and dapat sailing lama and terus sampai pulau.Tempatnya cantik, kebetulan pulak malam tu bulan penuh..so best lah! :D Thanx utk guys dalam watch aku yang start nyanyi pukul 4 pagi, terutama yg landing kat atas pokok.. awal kami bangun pagi tu…pheww..


Day 6, yeah,perjalanan terakhir utk kembali ke destinasi! 7 km, utk sejam lebih...semua bersemangat :D .Sampai semula kat OBML pukul 9 lebih. Dah rehat2 semua,petang ada persiapan untuk BBQ Night for Petronas Scholars 07/ 2009! Hai senangnya dalam hati..lalala…. (Thanx Tham Keat Fu utk kerjasama anda sebab jadi emcee partner yg ceria).


Day 7, im sooo happy sbb hari ni balik! Sampai kt utp, berkongsi bilik ngan Azuani & Sab utk satu malam. Walaupun penat, malam tu tetap keluar ngn bdk2 OBS yg tak balik lagi.. Makan2, main kat playground, buai laju2, & tgk wayang.. Esoknya bertolak balik ke Batu Pahat.


Okelah, konklusinya untuk aku, semua ni very tough(mengalir2 airmata kat sana…hak3).. Apapun, aku tetap gembira sebab pengalaman ni bolehla dikira sebagai salah satu pencapaian yg baik dalam hidup. Kita tau tahap kemampuan kita macamana selama ni tapi bila sekali sekala kita boleh cabar diri sendiri walau apa situasi sekalipun dan akhirnya kita berjaya lakukannya, itulah yang aku akan abadikan sebagai salah satu kenangan dalam hidup. Tak kira lah pahit ataupun manis! ^___^ Live your life to the fullest~



P/s: Lama giler nak dapat kulit asal

Thursday, November 26, 2009

Menutup tirai semester kelima..~ ^__^

Setelah sekian lama menyepi
aku pun update apa adanya
sbb xrajin nk tulis cerita pjg2
tamat dah untuk semester ni

penuh warna warni
bahagia & ceria
dan rasa sangat gembira :)

dikelilingi teman2 tersayang...
keluarga Sanggar Kirana...

abg kakak adik2 PSSCM...

rummie n ousmate skli...

meriahnye :D

jumpa lagi sem depan kawan2! ^__^


Perjalanan Sepanjang Semester 2009! :D

23th November 2009

moga bintang ni kekal sampai bila2 :)

Uh-muh~! da-shi han bon mal-hae-bwa



lawa sgt ke gambar dlm phone tu?

kinah, senyum cket!


28 October 2009

Ulangtahun ke-20! ^__^

nyum3~

LAB GROUP 19 (niza,didie,debbie,naim & hanis)






Family Debat Alam Sekitar 2009~
(first time join event yg sgt ramai, 80++)

final~

final~

welcoming dinner~

welcoming dinner~


Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan


Konsert Gamelan Malaysia
UKM 2009


^___^

Saturday, November 7, 2009

Reminder

NEVER!

never talk of feelings
if they aren't really there

never say forever
if you ever plan to part

never look into my eyes
if you are telling me a lie

never say hello
if you think you'll say goodbye

never lock up my heart
if you don't have the key.


Monday, October 5, 2009

Sanggar Kirana 3rd Oct






p/s: rudy,thanx sbb jd cameraman yg baik :P

Monday, August 31, 2009

ESQ Alumni Gathering ^_^

Assalamualaikum,
Pagi! :)

Kepada semua alumni ESQ UTP,

Info 1:

ESQ UTP Alumni Gathering 1
Tempat: V2 Foyer
Tarikh: 1 September 09 (selasa)
Masa: 10 malam

Semua dijemput hadir~

Info 2:

ESQ UTP Alumni Gathering 2 & Renungan bersama trainer
Tempat: Undercroft UTP & masjid An-Nur
Tarikh: 5 & 6 September 09

Rough tentative;

6.00 pm : berkumpul, tadarus, berbuka puasa, solat Maghrib & Isyak(Undercroft)
10.00 pm : pengenalan ISIS & review ESQ model
12.00 am : ke masjid
4.00 am : tahajud, sahur & solat Subuh
6.30 am: urus diri
9.00 am : Renungan 165 oleh trainer ESQ
12.00 am : bersurai.

InsyaAllah :)
~Alumni sekalian, jemput hadir~


Wednesday, August 26, 2009

tadi..

tadi,
kelas tersangatlah penuh,
smpai ke ptg,
blk2 tertido smpai xingt nk bli utk berbuka,
thnx didie tlg belikn.. :)

tadi,
awal2 pagi mak tpon suh brbuka je sbb xmkn ubat..
oh3..xnak..
berjaya menamatkan pose :D

tadi,
sebelum g tarawih dayah bg vitamin C,
ish,besarnya :O

tadi,
kwn2 wat individual presentation utk pcs,
menarik n xsbr tggu giliran sndri :P

tadi,
kena marah mak psl ubat lg..
haih,sowie mak ye~

tadi,
buat lab report yg bertimbun2,
smpai skrg xsiap2..
jam dah kul 2,
didie n dayah suh balik sbb mcm xbtl
hahaha... :P

oke, dah sgt penat..nak tido..zzZZz~
(sgt merindui nk tulis kt blog tp xde idea..hmm) ^__^

Sunday, August 9, 2009

Mmuah! ^__^

Cuti seminggu mak kata xyah balik sarawak..balik johor je..ok, xde masalah. BEST! ^__^

Rutin harian seminggu adalah tolong kazen jaga warung--> Kedai Makan RJ <-- (jamilah + rosman) . Hari2 g warung kol 4 sbb ikut kak milah g belanja dulu, pkl 6 bru buka.. Maka ramailah manusia2 yg ingin mengisi perut dtg ke warung trsebut. Oleh sebab lokasi warung tu dpn UTHM, maka ramailah plggannya yg trdiri drpd pelajar..Eloklah tu, jom brknalan..hahaha :D dah dpt ramai kwn tau..hee..

Nak dijadikan cite plak, kebetulan waktu tu warung mmg kekurangan pekerja, maka aku buat dua keje..ambil order n jg duit. Sekali-sekala jd penghantar makanan gak. Seronok mmg seronok jaga kedai makan ni sbb kalau buat elok2, nanti time diorang bayar tu senyum je, yela kenyang kan..hahah..tapi.... kalau ada yg xkena, tu yg xbest, order salah buatla, mknn lmbt sampai( minta maaf,xckp org), menjadikan aku xberani nak tgk muka manusia2 yg tgh duduk tu. Kalau tertengok je, mesti ada yg panggil...

"adik sini, telur mata xdpt lg ni..",

"kak, saya minta neslo ais, bkn nes o ais..".

"sambal belacan mna?... cili potong juga ya.."

Disebabkan aku ingin mnjadi pekerja yg baik, maka seulas senyuman aku hadiahkan bsrta maaf dan berlalu pergi ke blkg...pastu..

"abg, ni nape slh bt order meja 13 ni?? kan bla..bla..bla.."

"mana air meja B? dah nak trcekik diorang makan xde air katanya...pot..pet.."

hahah...kn pdn muka :P.

tp pekerja2 kat warung2 tu semuaaa baik2, xde pn yg pemarah, suka bergurau, hepi2 je. ^__^

Macam2 jenis manusia boleh jumpa kalau kerja camni,,ada yg cerewet sgtt, ada yg xkisah, salah order pun takpe...hehe..mkn je la ye kak :P, ada yg minta kurang harga, ahha..layankan je la..
Banyak lagi story nih tp xlarat aih nak tulis semua..

selingan....
Pakcik & anak: Dik, apa ada kat sini?
Aku : ada makanan dan minuman pakcik..
ahahaha...
xjadi die order trs tnya soklan lain..

Pakcik : Belajar kt mne ni? (pakcik nak report saya kt cikgu ke?)
selepas borak2 sekejap n aku pn dah bagi kad menu tu..maka dia pn order,baik je pakcik tu..hehe..

Biasanya kol 11 tu dah relax sikit... blhla duduk2 sekejap.layan otak2 ke..roti bakar ke..
banyak keje banyakla jugak makannya..time kasih kpd warung yg tlh menaja makanan2 yg aku makan selama seminggu. :D

Pukul 1 barulah tutup dan balik ke rumah...zZZZ....

Siang hari main ngan anak2 sedara.. putri ngan atikah..yg len g sekolah..
Ni la gambar2 mereka...manja2 semua. :)


putri nur zulaikha...
no 4.

thanx abg man n kak milah sudi guna nama ni
(bangga2 :P)

lahir 2 mggu sblm aku masuk utp..
skarang dah 2 tahun~

no. 3 n no. 5

muhammad n putri nur atikah

bru 8 bulan..suka buat dia nanges..hahah

waktu umur 4 bulan

tempat feveret..setiap kali g bt pahat,
mesti g cni.~ makan kerang goreng~

sg lurus.

Sehari sebelum balik, akmal bawa g jalan2 kt bp mall n ronda2 batu pahat..
katanya brain damaged kuar ngan aku..hahaha...kesian2.

last sekali, untuk sepupu yg plg rapat dgn aku, Nurul Nadia@ jua, congratz sbb dah mula kerja kat Pantai Hospital Batu Pahat. Jadilah pekerja yg baik, senyum3 selalu..nanti patient pun suke ^__^ .

Monday, July 20, 2009

Baru dan Lama

Hari ni da start sem baru, July 09...

yang baru,
housemate,..dpt ramai sesame dak2 chemy
course, ..ahaaa..npe sume 3 n 4 cdit hrs
lecturer, yg hensem dan chantek..hee..
rumah,..dah xyah naik tggi2
bilik,.. corner punye..yeah.haha..

yang lama tp kekal d hati,
kawan2 trsyg,..awl2 sem lg dah ada sharing session kn ;)
rumetku yg nakal :P.. i love u dear!
klrga sanggar kirana.. ketuk itu dan ini..

spnjg 4 sem kt sini, sem lepas adlh sem trbaik sbb mcm2 aku lalui..
so, semua jns prsn n rasa yg wujud tu aku dah rasa..suka,bahagia,ceria,tawar,bengang,kecewa pahit,payau,lemau..aha..semualah..hahah..
xamek test.. ni first time aku bt gk sem lps..
mkn eskrem byk2..sedapp..
gelak byk2.. sampai guling2
nangis byk.. mcm bdk2 je..cba jd matang cket..hee..
neway,thanx to all my fwenz..moga sem ni ukhwah kita lebih kukuh n mantap ^__^
jom warna warni kn lg life kita ni..
sem ni mesti lebih meriah sbb ada convofair kn..
apapun,nk minta maaf kt semua org klu ada buat slh..
okelah, dahla2 niza.. :)

ATTENTION: sambil2 tu nak promote ttg Debat Alam Sekitar IPT 2009. UTP jd tuan rumah kali ni..so tlgla support ye..ada klpgn meh la dtg tgk,jd audience kjp. masuk link ni http://debatalamsekitar2009.blogspot.com/.

Monday, July 13, 2009

Know yourself better

Dalam kerajinan baca blog orang,jumpa link ni..macam menarik. banyak je sebenarnya link mcm ni.so,aku pun buang masa jawab soklan2 tuh..bolehla org lain tau aku mcmana kan..huahua..walaupun soklan2 tu tak berubah setiap kali buat,boleh je tipu2,and takdela betul sangat,tapi aku n didie ttp gak suke2 nak jawab.pastu bile dah siap,gelak2 je sebab dah agak mesti ada jawapan kami yg sama..kan dear :P (ni result xtipu tau).

Your view on yourself:

You are intelligent, honest and sweet. You are friendly to everybody and don't like conflict. Because you're so cheerful and fun people are naturally attracted to you and like to talk to you.

~i dun like conflict..tp mmg selalu ada,kena la hadapi kan~

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

~hahaha..nak tmbh satu lg blh? loyal~

Your readiness to commit to a relationship:

You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

~ahha,betulnye2~

The seriousness of your love:

You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

~wuwuwu...ayat cam cantek tp aku xsuke,you will fall deeply and beautifully in love.oke,abaikan~

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

~yes,very important~

The right job for you:

You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

~sbb aku xkn buat perkara yg aku xsuka..tp kdg2 bila terpaksa,xde plhn jgk kan~

How do you view success:

You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.

~insyaAllah ^__^ ~

What are you most afraid of:

You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.

~betul..em,waktu ada masalh,mmg kita perlukn someone.tp aku rasa aku blh jaga diri sendiri..~

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

~to handle yourself,use your head. to handle others,use your heart..boleh?~


Sunday, July 12, 2009

Konsert Gamelan Malaysia 2009

Selesai dah satu lagi event iaitu Konsert Gamelan Malaysia UKM 2009 ,11 Julai 09 bertempat di Panggung Seni(DECTAR), UKM. Perjalanan bermula kol 630 pagi dan sampai dalam pukul 1030.(tajol bgn lmbt smpai org len gi gerak die kt blk, :P).Sempat buat rehearsal sekali dengan dancer sume tapi tak tahu kenape macam ada tak kena. Jadi, sebelum makan malam, semua nak praktis lagi sekali dan dah lebih baik berbanding praktis mula2 tu.

Pukul 8 malam tu semua dah ready berkumpul. Rasa nervous tu makin kurang bila senior2 gamelan datang bagi sokongan kat kitorang. Paan, Jaa, Abg Nazmi, Kak Erlin, Kak Alin dll. Semua bagi nasihat last sebelum naik stage untuk perform. Kawal emosi, enjoy ur show, senyummm! :).Last sekali, En Mohd Noor datang jumpa kitorang n suruh buat yang terbaik. Semangat naik! Akhirnya bila performance dah habis, rasa bersyukur dan sangat2 puas hati sebab betul2 menikmati lagu2 (Gema Suasana, Alimasi,Dayung Sampan, Gemalai Sari) yg dimainkan. Semua pun gembira,senyum lebar :D .

Malam tu bas dah tak penuh sebab budak2 dancer tinggal 4 orang. Budak gamelan pun ada yang balik rumah terus. Dapat cuti lagi. Tapi esok semua kena berkumpul semula untuk rehearsal Majlis Tilawah AlQuran plak. Sampai UTP dalam pkl 3. Thanx UKM! Thanx semua! :)

p/s: gambar tak dapat lagi, paan ada letak kat blog dia,cantek! :P

Thursday, July 9, 2009

Coretan


PPSMI dimansuhkan.

Keputusan Kabinet akhirnya memutuskan untuk mengubah P&P Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris. Apa kata orang ramai?(ni pendapat mereka2 yg aku tanya dan mereka2 yg ada komen sendiri kat blog masing2)

"Ish, nape nak tukar semula?kan dah bagus dalam bahasa inggeris. untuk masa depan mereka(bdk2 yg tgh bljr) jugak.untuk mudahkan cari kerja sbb blh ckp BI bgs." -ini aku biasa dengar.

"Baguslah dimansuhkan. buat ape bljr dlm bahasa inggeris, guna bahasa melayu pun takde masalahla." -pun boleh.

"Isu keciciran pelajar luar bandar dalam PPSMI hanya berbentuk retorik semata-mata....orang kampung pun boleh sahut PPSMI-andaikata ingin berjaya." -aku tak nafikan..

Okey, cukup sekadar untuk memenuhkan ruang blog. Tulis banyak pun tak guna sebab setiap orang ada pendapat sendiri. Aku bab2 macam ni memang payah nak buat perbandingan/pertimbangan/ape2 je lah. Tapi aku punya pendapat sebagai pelajar yang last diajar subjek2 seperti biologi,fizik & kimia dalam BM, kemudian masuk universiti yang para pensyarah mengajar sepenuhnya dalam bahasa inggeris, memang terkedek-kedek gak la nak tangkap apa yang di ajar. Mungkin aku je rasa macam tu..ataupun ada org lain yg mengalami serupa macam aku..ataupun ada yg relax je,tak ada masalahla sebab memang dah power kot.

Apapun, kalau nak tukar semula gak, aku sokong transformasi yang kerajaan nak buat agar bahasa ibunda kita dimartabatkan. Caranya? Tunggulah apa mereka nak lakukan ....yelah, sekarang pun dah boleh tengok ramai yang mahir "vocabulary" berbanding "tatabahasa". Walaupun aku sendiri tak menggunakan bahasa melayu yg sempurna(huhuh..biarlah), tapi sekurang8nya aku sedar isu macam ni wujud dan perlu diambilberat. Pelaksanaan semua ini termasuklah tukar itu tukar ini, wujudkan itu ini walaupun bukan untuk kami yang dah pun melepasi alam persekolahan rendah dan menengah, tapi mungkin untuk adik2 kan..

-haniza, cukup2 lah membebel kat blog. pegi mandi cepat sebab lepas ni nak turun training lagi.-

Setiap orang punya pendapat masing-masing. Bezanya ada yang perjuangkan, ataupun sekadar dalam fikiran & tak terluah ataupun jadi macam aku, suka-suka tulis kat blog. Harap maklum.

Wednesday, July 8, 2009

Sayang Semua

Kenapa aku sayang mereka2 yg berada dalam gambar di bawah? sebab mereka adalah family gamelan aku... hari2 kitorang training same2 utk memenuhi permintaan mereka2 yg mahu persembahan gamelan berada dalam event mereka..dan sebenarnya tgn & telinga tu dah lekat ngan bunyi gamelan, kalau brpisah mesti rindu. betapa muzik mampu memeriahkn suasana..ngeh3. tapi sem ni ramai yg xde sebab 6 org g intern & 2 da abes..

so, utk yg pertama dalam sem ni ialah Masiswa Games 09. Overall, UTP jd champion utk malam tu! yeah3, congratz2! setel satu ni tak bermakna dah boleh berhenti training sebab ada banyak lagi menanti kat depan...fuh,seronok2. ^___^ satu lagi yg menyeronokkan ialah kami dapat baju baru, chantekk! sukenye.hehehe..meh aku tunjukkan gambar2 yg chanteks dan hensems. :P walaupun rasa cam raya @ nasyid @ g "kenduri kawen". kan3 kwn2 :D


didie, gamelan buat kite makin rapat kn :P
makin selalu aku usik ko, kalau mrh maafkan ye..hehe

first time dpt men gambang, 2nd instrument aku..
time kaseh sbb bg peluang ni ^_^

sukenye sume bila satu2 event dah berlalu2.

Esoknya, dapat cuti. Tak perlu g training & semua pun merancang utk kuar pergi Ipoh. Jalan2 + shopping cket + makan2 + tgk Ice Age III. Oh, movie tu sangat membahagiakan sbb satu panggung gelak x abes2. Aku pun rasa xcukup nafas nak gelak gak.. tambah lg, nama dinosaur tu Rudy.. komersial gak ea nama ko Rudy..hahaha. sape x tgk lagi, pegila tgk. BEST!

sebelum buat yg lain2, kita g isi perut dulu..
makan kat Kenny Rogers.

rasa disayangi..hak3
kak aira, aku, n kak awin

Itu je....daaa~